30/03/2010 - ENDURO ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛ. ΑΜΟΤΟΕ PDF Εκτύπωση E-mail

ΠΗΓΗ : ENDURO.GR

 

 

30/03/2010 - ENDURO ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛ. ΑΜΟΤΟΕ


1ος αγώνας πανελληνίου πρωταθλήματος Enduro AMOTOE
Ημερομηνία: 28 Μαρτίου 2010
Τοποθεσία: Καρδίτσα
Συμμετοχές: 130
Θεατές: ελάχιστοι
Καιρός: Ηλιοφάνεια με αραιή συνεφιά

Ο Γιάννης Τρίγκας ξεκίνησε με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο φετινό πρωτάθλημα κερδίζοντας στην κατηγορία του και την γενική. Όχι μόνο κέρδισε άνετα στον πρώτο του αγώνα έδειξε πως στην καλή του ημέρα θα είναι δύσκολο να χάσει καθώς έχει προετοιμαστεί πολύ καιρό για την σειρά αγώνων. Η ΚΤΜ έκανε πάρτι στην Καρδίτσα καθώς κέρδισε όλες τις πρωταθληματικές κατηγορίες με Τρίγκας (Ε1), Σταμάτη Μαντά (Ε2) και Αδάμο Πράσσο (Ε3).

Ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών ήταν σύμμαχος των αθλητών στον αγώνα παρόλο τους δυνατούς ανέμους. Η πλατεία Ν. Πλαστήρα στο κέντρο της Καρδίτσας ήταν το καλύτερο σημείο για το parc ferme και τη διαφήμιση του αγώνα, παρόλα αυτά οι θεατές την Κυριακή ήταν άφαντοι!

Η διαδρομή του αγώνα, αρκετά καλή για πολλούς αθλητές, ήταν απαιτητική και αποζημίωνε με τις εικόνες γύρω από την λίμνη. Τα πολλά νερά, σχημάτισαν λούκια και η λάσπη έντυσε καφέ τους συμμετέχοντες. Η ειδική στην πίστα motoscross στην Μητρόπολη Καρδίτσας και η δεύτερη ειδική στο Μορφοβούνι (λίμνη Πλαστήρα) σύνθεσαν το σκηνικό του αγώνα.


Κατηγορία Γενική
Έχει προπονηθεί αρκετά, περίμενε με ανυπομονησία τον αγώνα και το πανηγύρισε δεόντος μετά την τελευταία ειδική. Ο λόγος για τον Γιάννη Τρίγκα (ΚΤΜ Hellas, #123) ο οποίος επέστρεψε στο πανελλήνιο πρωτάθλημα, με νέα ομάδα και ξεκάθαρο σκοπό, να κυριαρχήσει! Αυτό έκανε στον πρώτο αγώνα, κυριάρχησε των αντιπάλων του σε γενική και κατηγορία. Έτσι έκανε τρεις τις νίκες του στην γενική από τότε που ξεκίνησε να αγωνίζεται. Σοβαρός και αρκετά προπονημένος επέστρεψε στο πρωτάθλημα και ο Σταμάτης Μαντάς (KTM Hellas, #251) έχοντας και αυτός υποστήριξη από την κορυφαία ομάδα του πρωταθλήματος με σωστά προετοιμασμένη μοτοσυκλέτα βρέθηκε πολύ ψηλά στην γενική στη δεύτερη θέση. Στην τρίτη θέση ο επί ετών δυνάστης των αγώνων enduro Βασίλης Σιαφαρίκας (Honda Motoaction TRS) ταλαιπωρούμενος ακόμα από τον τραυματισμό του, δεν κατάφερε να απειλήσει για την πρώτη θέση. Στην τέταρτη θέση της κατάταξης ο Γιώργος Κοινωνάς (Honda Motoaction TRS) που ταλαιπωρήθηκε και αυτός με τραυματισμούς την περασμένη χρονιά επιστρέφει με νέα ομάδα. Για ελάχιστο κλάσματα του δευτερολέπτου ο Γιάννης Παυλίδης (Superbike Husqvarna) χάνει την τέταρτη θέση και βρίσκεται πέμπτος την πρώτη χρονιά του σε μεγάλη κατηγορία. Την εξάδα κλείνει ο Αδάμος Πράσσος καθώς βρίσκεται σε καλή κατάσταση επωφελούμενος της μεγάλης του πείρας στους αγώνες.

Κατηγορία Ε1
Ο Γιάννης Τρίγκας κέρδισε τον πρώτο αγώνα της σειράς επωφελούμενος της καλής κατάστασης, προετοιμασίας και ίσως τον τραυματισμό του δεύτερου στον αγώνα Βασίλη Σιαφαρίκα. Η διαφορά των 49 δευτερολέπτων ήταν αρκετή για τον Τρίγκα στον πρώτο αγώνα. Περιμένουμε την απάντηση του Σιαφαρίκα στον επόμενο κομβικό αγώνα, τον διήμερο της Θεσσαλονίκης, που θυμίζω είχε ξανακερδίσει ο Τρίγκας πριν δυο χρόνια. Στην τρίτη θέση ο Παναγιώτης Θερριός (Ina TV Hypermotos Honda) κατάφερε και κράτησε τους υπόλοιπους διεκδικητές πίσω του ανεβαίνοντας στο βάθρο για πρώτη φορά φέτος. Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Παναγιώτης Καδόγλου (Superbike Husqvarna), o Απόστολος Ζβιντερίκος (ΚΤΜ) και ο Φώτης Σκαρής (Gas Gas).

“Η αλήθεια είναι πως ήμουν αγχωμένος με τον εαυτό μου και όχι για τον Σιαφαρίκα ή τους υπόλοιπους για τον λόγο ότι έλειπα ένα χρόνο. Έχω χάσει την επαφή με τον πολύωρο αγώνα όπως είναι το enduro, κάτι που το βρίσκεις μόνο με αγώνες. Μετά τον πρώτο γύρο, έκανα μια διαφορά ασφαλείας, κοντρόλαρα το ρυθμό μου και οδηγούσα με στρατηγική. Έχοντας λείψει ένα χρόνο δεν βρίσκω να έχει αλλάξει κάτι ιδιαίτερο στους αγώνες, το επίπεδο των αθλητών είναι καλό ενώ υπάρχουν πλέον καινούργιοι αθλητές. Έκανα μια νίκη αλλά το πρωτάθλημα είναι μπροστά μας, θα δουλέψω όσο μπορώ περισσότερο με προπόνηση και σε κάθε αγώνα θα προσπαθώ για την νίκη” δήλωσε ο Γιάννης Τρίγκας.Κατηγορία Ε2
Ο Σταμάτης Μαντάς ήταν ο τελικός νικητής της ημέρας σε έναν αγώνα που επεφύλασε ομηρικές μάχες και αλλαγές στην πρωτοπορεία μετά από κάθε ειδική. Με την νίκη του αυτή πήρε κεφάλι στη βαθμολογία εν΄ όψη της δύσκολης συνέχειας. Την δεύτερη θέση έκλεψε ο Γιώργος Κοινωνάς φυλάσσοντας το καλύτερο για το τέλος ανεβαίνοντας στο δεύτερο σκαλί του βάθρου για 360 κλάσματα του δευτερολέπτου. Ο Γιάννης Παυλίδης είχε την πρωτοπορεία του αγώνα μέχρι τα μισά του αγώνα αλλά τότε η κόπωση και οι δυνάμεις τον εγκατέλειψαν χάνοντας στο νήμα την δεύτερη θέση. Πάντως το να είναι στο βάθρο στον πρώτο αγώνα μόνο θετικό είναι για τον πιτσιρικά. Εκτός βάθρου έμεινε ο Δημήτρης Τσακατσώνης (ΚΤΜ Hellas) χάνοντας χρόνο στην μεγάλη ειδική στο Μορφοβούνι και τώρα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να επιστρέψει στις νίκες. Ο Κώστας Κασκάνης (Ina TV Hypermotos Honda) ανέβηκε στην πέμπτη θέση και ο Κώστας Τζιώρας (Kawasaki) στην έκτη.

“Ξεκίνησα άσχημα τον αγώνα γιατί στην πρώτη ειδική βρήκα μπροστά μου πέντε κολλημένους οδηγούς και αναγκαστικά περίμενα, έχασα 18 δευτερόλεπτα από τον Παυλίδη εκεί. Ήταν πρόβλημα η σειρά εκκίνησης αλλά από τον επόμενο αγώνα θα ξεκινάω μπροστά, δεν θα έχω τέτοια προβλήματα. Δεν περίμενα τόσο καλή απόδοση από τον εαυτό μου, με βοήθησε πολύ η μοτοσυκλέτα. Δεν περίμενα να κερδίσω, αλλά από την άλλη δεν είδα τεράστιες διαφορές. Θα κυνηγήσω την πρώτη θέση στην κατηγορία μου και ότι βγει στο τέλος” δήλωσε ο Σταμάτης Μαντάς.Κατηγορία Ε3
Νίκη για τον Αδάμο Πράσσο (ΚΤΜ Hellas) στην κατηγορία Ε3 που έκανε διαφορά ασφαλείας από την αρχή του αγώνα, ακόμα και ένα λάθος του στην ειδική enduro στον τελευταίο γύρο δεν στάθηκε ικανό να χάσει τον αγώνα. Δεύτερος ο Μιχάλης Τράντζας (Honda Motoaction TRS) με 15 δευτερόλεπτα μέτρησε την ικανότητά του με την νέα μοτοσυκλέτα και βρέθηκε μια ανάσα πριν την νίκη. Στην τρίτη θέση ο Ανδρέας Παραγιός πολύ καλός, μπήκε σφήνα και έβαλε υποψηφιότητα για το βραβείο της KTM ως ο πρώτος ιδιώτης αναβάτης στη γενική. Στην τέταρτη θέση ο Γιώργος Μανωλίδης, απογοήτευσε με την απόδοσή του. Ο Νίκος Λιόσης πέμπτος και ο Παναγιώτης Στρογγυλός έκτος.

Ο έταιρος διεκδηκητής Παντελής Σκόδρας τραυματίστηκε στην πρώτη στροφή της πρώτης ειδικής, ράγισμα στην αριστερή του κλείδα και ωμοπλάτη και κάκωση στο στέρνο. Θα γνωρίζουμε σε λίγες ημέρες την περίοδο αποθεραπείας του.

“Περίμενα την νίκη σήμερα, δεν έμεινα έκπληκτος. Είμαι σε πολύ καλή κατάσταση με την προετοιμασία που έκανα για τον αγώνα στο Touquet και κάποιους αγώνες που έκανα στο κύπελλο motocross Β. Ελλάδος. Δεν είχα ιδιαίτερο πρόβλημα. Φέτος θα έχουμε ιδιαίτερο ανταγωνισμό σε όλες τις κατηγορίες και ελπίζω όχι άλλους τραυματισμούς όπως τον σημερινό του Παντελή Σκόδρα.” δήλωσε ο Αδάμος Πράσσος.Κατηγορία ΕΝ (νέων)
Ο Μιχάλης Ούσλιος (Honda) ήταν ο μεγάλος νικητής της κατηγορίας νέων επικρατώντας του δεύτερου Γιώργου Δαργινάκη (Honda) και του τρίτου Αντώνη Δήμου (Honda Motoaction TRS) στον πρώτο αγώνα της χρονιάς.  Ενθαρυντικές οι 19 συμμετοχές στην κατηγορία νέων.Κατηγορία ES (βετεράνων)
Ο Θανάσης Γκαγκανάτσιος (KTM) κέρδισε με διαφορά την κατηγορία Βετεράνων, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Σπύρο Σταματόπουλο (Yamaha) και τρίτο τον Στράτο Μυρογιάννη (Bogianoglou Team).Κατηγορία ΕΒ (Β κατηγορία)
O Πέτρος Γερόπουλος (Honda) πρωταγωνίστησε σε μια κατηγορία 37 συμμετοχών. Στη δεύτερη θέση ο Απόστολος Βάλης (ΚΤΜ) και τρίτος ο Θεόδωρος Παπαβασιλείου (ΚΤΜ).

Στον αγώνα συμμετείχε η Μαρία Τσεσμελή (ΚΤΜ).

Δυστηχώς για τον ΣΜΟΚ τα πράγματα δεν κύλησαν όπως θα τα περίμεναν τα μέλη του. Μεγάλο και τεράστιο λάθος η μη ύπαρξη ασθενοφόρου στην ειδική, κάτι που θα είχε περάσει απαρατήρητο αν δεν είχε τραυματιστεί ο Παντελής Σκόδρας (περαστικά του), ο πρώτος αθλητής στην πρώτη ειδική της ημέρας. Τι να πει κανείς όταν το 2010 γίνονται αγώνες χωρίς ούτε καν τα βασικά; Με λύπη είδα ή μάλλον δεν είδα θεατές την Κυριακή στις ειδικές. Όταν σε πανελλήνιο αγώνα λείπει ένα απλό φυλλάδιο αγώνα με τα ωράρια των ειδικών και ένα χάρτη τότε γιατί περιμένουμε θεατές; Αν το parc ferme γινόταν εκτός πόλης δεν θα είχε καταλάβει κανείς ότι γινόταν αγώνας στην Καρδίτσα. Ακόμα και στις συμβατικές υποχρεώσεις το αποτέλεσμα ήταν μέτριο. Και η απονομή καθυστέρησε περισσότερο από μισή ώρα αλλά μπροστά σε όλα τα παραπάνω αυτό ήταν το ελάχιστο. Τέλος θα ήθελα να επισημάνω το συνολικό χρόνο των ειδικών, λιγότερο από μισή ώρα ειδικών για αγώνα πανελληνίου πρωταθλήματος, νομίζω πως είναι λίγο για να αναδείξει την αξία, την προσπάθεια και την προπόνηση όλων όσων θέλουν να διακριθούν.

Το χειρότερο είναι ότι η διαφήμιση, το φυλλάδιο του αγώνα, κ.α., δεν έγιναν σε έναν αγώνα με 130 συμμετοχές, δεν μπορώ να φανταστώ γιατί θα έπρεπε να γίνουν αύριο σε έναν αγώνα με τις μισές συμμετοχές. Η παρακμή που έχει επιβάλει η ΑΜΟΤΟΕ στους αγώνες γίνεται κάθε χρόνο και πιο εμφανή. Έχουν συμπληρωθεί πλέον πέντε χρόνια από τον πρώτο αγώνα enduro της ΑΜΟΤΟΕ βλέποντας τα ίδια άτομα σε κάθε αγώνα, ειδικά στην Καρδίτσα βρέθηκαν τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΑΜΟΤΟΕ. Τόσα χρόνια χωρίς κανονισμούς αγώνων, χωρίς μια προκήρυξη του πρωταθλήματος, χωρίς να ξέρουμε πως παίζεται αυτό το παιχνίδι. Όλα αυτά με την ανοχή όλων μας.

Επόμενος (διήμερος) αγώνας το Σαββατοκύριακο 24-25 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη.